Leg je gemaakte afspraken professioneel vast
Onderscheid je makkelijk van je concurrentie
Gebruik als aannemer professionele contracten en brieven
Leg de afspraken over je opdracht vast
Gebruik als freelancer professionele contracten en brieven
Regel je zaken als tussenpersoon goed
Bevestig je opdracht schriftelijk
Bescherm je bedrijfsbelangen
Bescherm je bedrijfsbelangen
Bescherm je bedrijfsbelangen
Bescherm je bedrijfsbelangen
Maak duidelijke afspraken over de werkzaamheden
Leg een goede basis voor je bedrijf
Haal de opdracht binnen
Leg je samenwerking goed vast
Onderhandel zo vrijblijvend mogelijk
Maak makkelijk een einde aan het Koopcontract
Leg de afspraken met je handelsagent goed vast
Leg de vertrouwelijkheid schriftelijk vast
Bescherm je vertrouwelijke informatie
Regel je rechten en plichten bij een SaaS
Leg duidelijke afspraken vast in je eigen SLA
Houd grip op je vermogen
Weet wat je kunt afspreken met een start-up
Houd je klantenrelaties goed
Leg de afspraken met je manager vast
Maak de verkoop van je producten efficiënter
Gebruik de overeenkomst van opdracht die bij jouw situatie past
ZZP'er Veelgestelde vragen
Start je als ZZP’er, dan zorg je ervoor dat je over de juiste kennis en juridische documenten beschikt voor een goede start van je bedrijf. Volg dit stappenplan voor een succesvolle start.
Voordat je echt gaat beginnen, is het belangrijk dat je de markt in kaart brengt. Wie zijn je klanten, waar kun je ze vinden en hoe zorg je ervoor dat ze je bedrijf goed kunnen vinden? Doe daarom een marktonderzoek. Je wilt weten wie je belangrijkste concurrenten zijn en wie hun doelgroep is. Welke producten bieden zij aan en tegen welke prijs? Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe de markt in je branche ervoor staat. Welke ontwikkelingen en trends spelen er? Voor je marktonderzoek kun je onder andere informatie opvragen bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) of vraag vooraf aan je doelgroep door middel van interviews en enquêtes wat ze van je product of dienst vinden.
Na je marktonderzoek kies je een rechtsvorm voor je bedrijf. ZZP’er of freelancer zijn geen rechtsvormen. Welke rechtsvorm het beste bij je past, hangt af van je situatie. Er zijn verschillende vormen, zoals de eenmanszaak, VOF of bv. Hoe wil je de aansprakelijkheid regelen en wat is fiscaal voordelig? De keuze voor een bepaalde rechtsvorm bepaalt onder andere je aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen je moet betalen en of je fiscale voordelen krijgt. Zo heb je met een eenmanszaak in het begin vaak meer belastingvoordelen dan bijvoorbeeld bij een bv. Daar staat tegenover dat je bij een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Dit is bij een bv (in de meeste gevallen) niet het geval. De bv is zelf aansprakelijk voor eventuele schulden. De meeste freelancers of ZZP’ers kiezen voor de eenmanszaak.
Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, begrijpelijk en maakt duidelijk wat je doet. Brainstorm met vrienden en kennissen. Wat denken zij als ze de naam horen? Wil je zaken doen in het buitenland? Kies dan voor een naam die ook in buitenland uitgesproken kan worden en niet de verkeerde associaties oproept. Controleer of de bedrijfsnaam nog beschikbaar is in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Je bedrijfsnaam moet uniek zijn in je branche en regio. De KvK stelt de volgende eisen aan je bedrijfsnaam:
Controleer ook op www.sidn.nl of je beoogde domeinnaam nog vrij is en registreer direct je domeinnaam. Wil je je bedrijfsnaam in Nederland en daarbuiten beschermen of heb je een logo of product ontwikkeld, dan kun je ook een merknaam registreren. Dit doe je door de merknaam te deponeren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.
Stel een Ondernemingsplan op. Het ondernemingsplan is een van de belangrijkste documenten voor iedere starter. Met dit plan breng je de kansen, concurrentie en potentiële klanten voor je bedrijf in kaart. Wat zijn je ondernemersdoelen? Wat wil je met je bedrijf bereiken? En hoe ga je dit bereiken? Welke producten of diensten lever je? Voor welke doelgroep en hoe ga je deze doelgroep bereiken? Dit is zijn enkele vragen die je beantwoordt in je Ondernemingsplan. Een Ondernemersplan kan van doorslaggevende betekenis zijn voor de aanvraag van financiële ondersteuning. Je hebt natuurlijk geld nodig om je bedrijf van de grond te krijgen. Met een financieel plan laat je zien hoeveel geld je nodig hebt en waar je dat vandaan haalt. Je stelt jezelf hierbij de volgende vragen: hoeveel heb je nodig om te kunnen starten? Hoe ga je dat financieren? Hoeveel winst verwacht je de komende jaren? En hoeveel heb je privé voor levensonderhoud nodig?
Je Ondernemingsplan is af. Tijd om je in te schrijven bij de KvK. Je bent verplicht om je bedrijf in te schrijven in het Handelsregister. Voor je inschrijving in het Handelsregister betaal je eenmalige kosten, kijk voor het huidige bedrag op de website van de KvK. Je kunt je inschrijven bij een KvK-kantoor:
De KvK geeft je gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Wanneer je btw-plichtig bent, ontvang je van de Belastingdienst vervolgens een btw-nummer.
Stel de Algemene Voorwaarden van je bedrijf op. Met Algemene Voorwaarden maak je direct duidelijk welke rechten en plichten je klanten en jij over en weer hebben. Algemene Voorwaarden bevatten bepalingen over aansprakelijkheid, betalingstermijnen, incassokosten, levertijd, garantie, afwikkeling van geschillen en eigendomsrechten. Stel nu makkelijk je Algemene Voorwaarden op of kijk of je brancheorganisatie al algemene voorwaarden heeft die je mag gebruiken. Zorg ervoor dat je de juiste set Algemene Voorwaarden kiest. Hieronder zie je verschillen.
Zorg ervoor dat je de juiste vergunningen hebt voordat je als ZZP'er start. Afhankelijk van de bracht waarin je een bedrijf start, kan het zo zijn dat je aan bepaalde beroepseisen moet voldoen of diploma’s of vergunningen moet hebben. Denk aan een diploma Sociale Hygiëne in de horeca of een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als je als financieel dienstverlener aan de slag gaat. Of je krijgt te maken met eisen aan je bedrijfspand. Mag je bijvoorbeeld volgens het bestemmingsplan een kantoor aan huis hebben? Voldoet je pand aan de brandveiligheidseisen en milieueisen? Je kunt dit navragen bij je gemeente.
Als ZZP’er of freelancer ben je niet automatisch verzekerd voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid, ziekte of gebrek aan opdrachten of niet betalende klanten. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aansprakelijkheid en risico’s. Je kunt deze risico’s deels afdekken door je te verzekeren. Welke verzekeringen je nodig hebt, verschilt per ZZP’er. Denk aan een:
Let op: met een privé aansprakelijkheidsverzekering ben je niet verzekerd voor bedrijfsmatige ongevallen.
Ga je samen een bedrijf starten? Dan kun je een VOF oprichten. Bij een VOF is het de bedoeling dat alle vennoten (minimaal 2) iets inbrengen. Dit kan geld zijn, maar ook goederen, goodwill of arbeid. Leg de afspraken tussen de vennoten goed vast door gebruik te maken van ons VOF-Contract.
Tot slot, wat ga je regelen voor je pensioen? Als je ervoor kiest om voor je oude dag niet actief iets te regelen, heb je alleen recht op AOW. Je kunt op meerdere manieren een aanvullend pensioen opbouwen. Zo kun je een lijfrenteverzekering afsluiten of iedere maand een vast bedrag storten op een aparte spaarrekening.
Zorg er ook voor dat je voldoet aan de eisen die de AVG stelt aan bedrijven. Zo heb je onder meer een Privacyverklaring nodig als je persoonsgegevens verwerkt.
Een Overeenkomst van Opdracht (OVO), ook wel Modelcontract of Freelance Contract genoemd, legt de afspraken vast tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer (ZZP’er of MKB’er) over bepaalde werkzaamheden die de opdrachtnemer tegen betaling verricht. Gebruik de Overeenkomst van Opdracht:
om de afspraken over werkzaamheden door een opdrachtnemer vast te leggen
om te voorkomen dat er sprake is van een Arbeidsovereenkomst
Een Overeenkomst van Opdracht is niet geschikt als de opdracht betrekking heeft op:
het tot stand brengen van een werk van stoffelijke aard (je hebt dan namelijk een Aannemingsovereenkomst nodig)
het bewaren van zaken (je slaat bijvoorbeeld spullen van een ander op in een opslagruimte)
het uitgeven van werken (je laat bijvoorbeeld je boek uitgeven)
het vervoeren of laten vervoeren van personen of zaken (je laat bijvoorbeeld producten transporteren)
De Consultancy Overeenkomst is een overeenkomst tussen een opdrachtgever en een consultant waarin de werkzaamheden en andere afspraken worden neergelegd die gelden voor een specifieke consultancy opdracht. In dit modelcontract worden diverse regelingen opgenomen die gangbaar zijn voor een dergelijke overeenkomst. Gebruik de Consultancy Overeenkomst:
om afspraken tussen jou als consultant en je opdrachtgever vast te leggen
om te voorkomen dat er sprake is van een Arbeidsovereenkomst
Om het je makkelijk te maken vind je hier alle Freelance Contracten en Brieven op een rijtje die je als ZZP'er nodig hebt.