Verkoop je onroerend goed volgens de regels
Regel de inwoning van je huurder goed
Maak duidelijke afspraken over de werkzaamheden
Stel de woningverkoper aansprakelijk voor gebreken
Zorg dat je verbouwing slaagt
Maak bezwaar tegen de WOZ-waarde
Betaal je aannemer niet meer dan nodig is
Kom in actie bij burenoverlast
Treed op tegen overlast buren
Verhuur een tijdelijk lege woning
Beheer eigen woning Veelgestelde vragen
Bij een eigen huis komt veel kijken. Je hebt te maken met het koop- of verkoopproces, werkzaamheden in huis en met speciale belastingen voor huiseigenaren. Als het om je eigen huis gaat, wil je natuurlijk zeker weten dat al deze zaken correct en volgens de regels verlopen. Gelukkig heb je met de juiste documenten voor je woning veel zelf in de hand en kun je kosten besparen.
Vanaf het moment dat je je nieuwe woning intrekt, kun je met juridische problemen te maken krijgen. Word je geconfronteerd met verborgen gebreken, dan laat je de verkoper dit weten en draag je hem op de gebreken te verhelpen met een Brief Verborgen Gebreken Koopwoning. Heeft de gemeente de marktwaarde van je woning te hoog ingeschat en ben je het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde, dien dan een Bezwaarschrift WOZ in. Stel samen met de koper van het huis een Voorlopig Koopcontract op als jullie overeenstemming hebben bereikt over de verkoop van je woning en de verkoopprocedure willen starten.
Koop je een woning, dan is de vorige eigenaar verplicht om voor het sluiten van de Koopovereenkomst alle gebreken te melden. Laat hij dit na, dan blijft hij aansprakelijk voor ernstige of verborgen gebreken. Word je geconfronteerd met een dergelijk gebrek, dan stuur je de verkoper de Brief Verborgen Gebreken Koopwoning. Laat je je woning vervolgens herstellen en maakt de aannemer fouten die hij niet wil herstellen, stuur dan een Brief Ingebrekestelling. Een klacht over de kosten maak je kenbaar met een brief klacht kosten aannemer.
Als je vindt dat de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van jouw woning te hoog is, kun je hiertegen bezwaar maken door een Bezwaarschrift WOZ in te dienen bij de gemeente. Belastingen en heffingen die afgeleid worden van de WOZ-waarde kunnen anders onnodig hoog zijn. Lees meer over bezwaartermijnen in Bezwaar en Beroep. De WOZ-waarde van je woning ontvang je van de gemeente of kun je opvragen op de website van de overheid.
Als jij en de koper het eens zijn over de verkoopprijs van de woning en de andere voorwaarden, zoals de ontbindende voorwaarden en de leverdatum, kun je met de koper een Voorlopig Koopcontract opstellen. Een mondelinge afspraak is voor een geldige Koopovereenkomst niet voldoende. Hoewel het Voorlopig Koopcontract de koop vastlegt en jij en de koper hier meestal niet zonder gevolgen onderuit kunnen, wordt de koper pas eigenaar van de woning met het ondertekenen van de leveringsakte en de hypotheekakte bij de notaris.
Wil je je eigen woning verhuren, dan kun je kiezen uit de volgende Huurcontracten:
Heb je last van de buren? Dan ga je eerst met ze in gesprek om te kijken of je er in goed overleg uit kunt komen. Lukt dat niet, dan is de volgende stap je buren schriftelijk van je klacht op de hoogte te stellen met de Brief Burenoverlast, zodat je bewijs hebt van de overlastsituatie. Je geeft ook een termijn waarbinnen ze de overlast moeten stoppen. Gaat het om een boom van de buren die op de erfgrens staat en waar je overlast door hebt? Dan gebruik je de Brief Verzoek Kappen Boom. Hebben deze brieven niet het gewenste resultaat, neem dan contact met ons en we helpen je verder.