Eigen bedrijf starten Veelgestelde vragen
Als je een eigen bedrijf begint, is een goede voorbereiding de sleutel tot succes. Begin met het verzinnen van een pakkende bedrijfsnaam en bepaal welke bedrijfsvorm bij je bedrijf past. Schrijf een Ondernemingsplan als basis voor je plannen en om potentiële financiers te overtuigen om te investeren. Tot slot schrijf je je onderneming in bij de Kamer van Koophandel.
De bedrijfsvorm bepaalt de juridische structuur van je bedrijf. Elke vorm heeft voordelen en nadelen, die vooral met aansprakelijkheid en belastingen te maken hebben. Kies de bedrijfsvorm die in je situatie het meest geschikt is. Je moet in ieder geval altijd je onderneming inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), ongeacht de bedrijfsvorm die je kiest.
Als je zonder anderen een bedrijf start, is een eenmanszaak wellicht de beste keus. Als je met meerdere mensen een bedrijf begint, dan is een vennootschap onder firma (VOF) of een commanditaire vennootschap een logische keus. Hiervoor heb je een VOF-Contract nodig. Als je met iemand anders of met meerdere mensen binnen één onderneming onder een gemeenschappelijke naam hetzelfde beroep wilt uitoefenen, dan ligt een maatschap voor de hand. Deze bedrijfsvorm komt vaak voor bij medische en juridische beroepsgroepen, zoals artsen en advocaten.
Als je kiest voor een besloten vennootschap (bv), ben je meestal niet privé aansprakelijk voor schulden omdat de bv als een aparte persoon wordt gezien (rechtspersoon). Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen die in het bezit zijn van een besloten groep aandeelhouders. Twijfel je tussen een eenmanszaak en een bv, zet dan eerst de voor- en nadelen ervan voor jezelf op een rijtje.
Met een vereniging of een coöperatie richt je in de meeste gevallen een aparte rechtspersoon op die geschikt kan zijn als je met meerdere mensen een gezamenlijk doel nastreeft. Je kunt voor een stichting kiezen, als je een bedrijf start met een sociaal of ideologisch doel.
Verzin een passende bedrijfsnaam. Controleer in het Handelsregister of de naam niet hetzelfde is als of lijkt op een bedrijfsnaam van een concurrent. Kies geen naam die op een merknaam lijkt. Hierdoor kan de klant in verwarring komen en bovendien kan degene die eigenaar is van de merknaam een procedure starten. Het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) registreert daarnaast alle merknamen in de Benelux, dus controleer ook daar of de eventuele bedrijfsnaam al als merk geregistreerd is.
Een goed onderbouwd Ondernemingsplan is een essentiële basis voor de start van je bedrijf. Door het het schrijven van een Ondernemingsplan krijg je inzicht in de werkzaamheden en de haalbaarheid van je idee. Je vergroot met een goed uitgewerkt Ondernemingsplan bovendien de kans op interesse van investeerders. Omdat elk bedrijf anders is, is het aan te bevelen om een op maat gemaakt Ondernemingsplan te gebruiken. Zo weet je ook zeker dat je niets over het hoofd ziet. Stel nu makkelijk je eigen Ondernemingsplan op.
Een Ondernemingsplan bestaat uit een aantal vaste onderdelen: een introductie van het idee, een persoonlijk profiel, welke activiteiten je bedrijf precies gaat ondernemen, de organisatie van je bedrijf, een marketingplan en een financiële analyse.
Introductie van het idee
Hierin geef je kort je idee aan. Ga in dit deel nog niet teveel in op de details, maar zorg dat eventuele investeerders verder willen lezen.
Persoonlijk profiel
Hier omschrijf je zowel je persoonlijke eigenschappen als je ondernemerskwaliteiten. Noem hier naast je sterke kanten ook je zwakke kanten. Een Ondernemingsplan moet een realistisch beeld schetsen.
Organisatie
Hierin ga je in op de praktische zaken van je bedrijf, zoals het regelen van vergunningen en je administratie. Je laat zo zien dat je ook aan deze zaken gedacht hebt en bovendien weet je dan zelf ook waar je rekening mee moet houden.
Bedrijfsactiviteiten
In dit deel van het Ondernemingsplan beschrijf je zo gedetailleerd mogelijk wat de werkzaamheden van je bedrijf worden. Je geeft aan hoe je onderzoek hebt gedaan en je geeft de kansen van je bedrijf maar ook de risico’s aan.
Marketingplan
In dit onderdeel van het businessplan licht je de positie van je bedrijf binnen de markt toe. Je geeft aan wie je concurrenten zijn en hoe je je daarvan onderscheidt. Je legt uit hoe je je product onder de aandacht van je klanten gaat brengen.
Financieel plan
Hierin geef je in detail aan wat je investeringen en je verwachte opbrengst zijn. Dit doe je met een aantal begrotingen waarin je je financiële positie bepaalt.