Verhuur je kantoor zonder zorgen
Verhuur je winkel zonder zorgen
Spoor je huurder aan tot betaling
Verhuur je garagebox zonder zorgen
Zeg op volgens de wettelijke regels
Waarschuw je huurder voor verkeerd gebruik van gehuurde
Verhuur je bedrijfsruimte zonder risico's
Verhoog de huurprijs volgens de regels
Leg de plichten van je onderhuurder vast
Bedrijfsruimte verhuren Veelgestelde vragen
Als je een huurder hebt gevonden voor een winkelpand, kantoorruimte of andere bedrijfsruimte, dan is het net zo belangrijk om afspraken goed vast te leggen als bij de verhuur van woonruimte. Gebruik betrouwbare documenten om de verhuur van een bedrijfspand in goede banen te leiden en voorkom huurconflicten. Verhuur je bedrijfsruimte op de juiste manier door ons stappenplan te volgen.
Je kunt verschillende types bedrijfsruimtes verhuren, bijvoorbeeld een winkelruimte, kantoorruimte of garagebox/parkeerplaats. Voor ieder type heb je een andere Huurovereenkomst nodig.
Winkelruimte
Als je een winkelruimte of andere openbare bedrijfsruimte zoals een horecapand of hotel (middenstandsbedrijfsruimten) verhuurt, moet je je aan strenge regels houden. De huurder geniet namelijk uitgebreide huurbescherming op het gebied van huurperiode, huurprijswijzigingen en opzegging van het Huurcontract. Zorg met een Huurovereenkomst Winkelruimte voor duidelijke afspraken en kom niet voor verrassingen te staan.
Kantoorruimte
Als je een bedrijfsruimte verhuurt die niet openbaar toegankelijk is (bijvoorbeeld een kantoorruimte of opslagruimte), hoef je geen rekening te houden met uitgebreide huurbescherming. Je spreekt met de huurder onder meer de huurperiode en huurprijs af en neemt deze gegevens op in een Huurovereenkomst Kantoorruimte.
Garagebox of parkeerplaats
Voor de verhuur van een garagebox of parkeerplaats gelden andere regels dan voor gewone verhuur. Zo heeft de huurder van een garagebox beperkte huurbescherming: ontruimingsbescherming. Het is belangrijk om te weten wat je kunt afspreken. Leg de afspraken schriftelijk vast en maak gebruik van de Huurovereenkomst Garagebox.
In de Huurovereenkomst leg je vast wat de bestemming van de bedrijfsruimte is. Voorbeelden van bestemmingen zijn winkelruimte, kantoor, restaurant of hotel. Je huurder moet het gehuurde volgens deze bestemming gebruiken. Doet hij dit niet, dan stuur je hem een Brief Verkeerd Gebruik Bedrijfsruimte. Het is belangrijk dat in het Huurcontract precies staat waarvoor het gehuurde gebruikt mag worden en dat gebruik door je huurder in strijd met een bestemmingsplan niet is toegestaan. Je doet er verstandig aan om niet alleen bij het sluiten van de Huurovereenkomst, maar ook tijdens de looptijd na te gaan of het afgesproken gebruik nog in overeenstemming is met het bestemmingsplan.
Afhankelijk van het type bedrijfsruimte bepaalt de wet de duur van de Overeenkomst. Zo wordt een Huurcontract Winkelruimte met een vaste einddatum (bepaalde tijd) aangegaan voor 5 jaar, met de mogelijkheid om met 5 jaar te verlengen. Als verhuurder heb je na 5 jaar weinig opzegmogelijkheden. Als de overeengekomen huurperiode 2 jaar of korter is, dan kan in eerste instantie een Huurcontract voor die specifieke periode worden aangegaan. Verleng je de overeenkomst daarna, dan wordt het contract automatisch verlengd tot 5 jaar. Je kunt er ook voor kiezen om een Huurcontract voor onbepaalde tijd aan te gaan. Bij de Huurovereenkomsten Kantoor en Garagebox/Parkeerplaats kun je kiezen voor verhuur zonder vaste einddatum (onbepaalde tijd) of tijdelijk verhuren met een vaste einddatum (bepaalde tijd).
Bij verhuur van een bedrijfsruimte mag je zelf de huurprijs en de huurverhoging bepalen. Hier geldt vraag en aanbod. De huurprijs leg je vast in de Huurovereenkomst. Leg daarnaast de jaarlijkse verhoging van de huurprijs erin vast. Na afloop van de afgesproken huurperiode kun je een nieuwe huurprijs voorstellen.
Maak als je het bedrijfspand gaat aanbieden een goede presentatie van het pand met een duidelijke omschrijving van het bedrijfspand inclusief foto’s. In de omschrijving geef je duidelijk aan om wat voor bedrijfsruimte het gaat, de oppervlakte, de locatie, per wanneer beschikbaar en voor hoelang. Adverteer vervolgens via relevante advertentieplatformen. Je kunt er ook voor kiezen om een bedrijfsmakelaar in te schakelen die het verhuurproces uit handen neemt.
Controleer eerst de financiële achtergrond en betrouwbaarheid van een huurder. Het is logisch dat je leegstand wilt voorkomen, maar bij een vaak lange huurtermijn van een bedrijfspand is het belangrijk om selectief te zijn.
Een Huurovereenkomst Winkelruimte gebruik je als je een winkel, café, restaurant of andere openbaar toegankelijke bedrijfsruimte verhuurt. Gebruik een Huurovereenkomst Kantoorruimte voor de verhuur van een kantoorruimte of andere ruimte die niet openbaar toegankelijk is. Verhuur je een garagebox of parkeerplaats, dan gebruik je een Huurovereenkomst Garagebox.
Om ervoor te zorgen dat bij de beëindiging van de huurperiode de huurder het gehuurde in dezelfde staat oplevert als aan het begin, maak je gebruik van een Opnamestaat. Een Opnamestaat is een inspectierapport dat je met een huurder opstelt als je een bedrijfspand inspecteert. Doe dit voordat je de sleutels geeft. Zorg ervoor dat je alles nauwkeurig beschrijft, eventueel met foto’s, en dat je huurder zijn handtekening zet op de Opnamestaat.
Geef een huurder niet teveel ruimte als het gaat om het tijdig betalen van de huurprijs. Neem duidelijke regels over de betaling ervan op in de Huurovereenkomst. Blijft betaling van de huurprijs uit (huurachterstand), wijs de huurder hier dan direct op door het sturen van een Brief Huurachterstand Bedrijfsruimte. Hiermee vraag je alsnog om betaling binnen een bepaalde termijn. Stuur een laatste verzoek tot betaling huur als je de huur hierna niet ontvangen hebt. De volgende stap is een incassoprocedure om de huurder te dwingen tot betaling. Uiteindelijk kun je bij langdurige wanbetaling de rechter vragen om het Huurcontract te beëindigen. Je dient dan eerst schriftelijk de Huurovereenkomst op te zeggen.
Zowel de huurder als jij hebben onderhoudsverplichtingen. Over het algemeen is de huurder verantwoordelijk voor het kleine onderhoud en de verhuurder voor groot onderhoud. Volgens de wet is de huurder verplicht op zijn kosten kleine reparaties te verrichten, tenzij anders is afgesproken in het Huurcontract. Leg de afspraken over het onderhoud vast in de Huurovereenkomst.
Het opzeggen van een Huurcontract van een openbare bedrijfsruimte is aan strenge regels gebonden. Een huurder kan wel een andere ondernemer met een Indeplaatsstelling het bestaande contract over laten nemen als hij eerder dan het einde van het contract uit het pand wil. Dit kan een oplossing zijn als hij tijdens de looptijd van het contract wil stoppen met zijn bedrijf of wil verhuizen naar een andere locatie.
Als verhuurder kun je niet zomaar een Huurcontract beëindigen. Met name wanneer je een openbare bedrijfsruimte verhuurt, gelden er strenge regels en heb je weinig opzeggingsgronden. Heb je wel een geldige reden, bijvoorbeeld omdat je het gehuurde zelf dringend nodig hebt, zeg dan op. Verhuur je overige bedrijfsruimte, zoals een kantoorruimte, dan is opzegging eenvoudiger. In beide gevallen gebruik je de Brief Huurcontract Bedrijfsruimte Opzeggen. Je stuurt deze brief aangetekend of via een deurwaardersexploot.