Krijg je waarborg terug
Kom op voor je rechten
Vecht onterechte huurverhoging succesvol aan
Regel je huurbescherming
Zeg je huurcontract op de juiste wijze op
Leg de plichten van je onderhuurder vast
Woning huren Veelgestelde vragen
Als huurder van een woning of kamer heb je meer rechten dan je denkt. Je geniet als huurder van een woning of kamer van huurbescherming. Dit betekent onder meer dat je verhuurder je niet zomaar op straat kan zetten. Maar er zijn meer regels die huurders beschermen. Waar moet je op letten als je een woning of kamer gaat huren?
Afhankelijk van het type woonruimte dat je gaat huren heb je een bepaald soort Huurcontract nodig. Voor kamerhuur gelden weer andere regels dan voor de huur van een woning. Let er bij het aangaan van het Huurcontract op dat je het juiste Huurcontract krijgt aangeboden voordat je het contract ondertekent.
De wet kent binnen de (ver)huur van een woonruimte 2 sectoren: de vrije sector en de sociale sector. De huurprijs bij een sociale huurwoning wordt bepaald door het puntensysteem. Binnen de vrije sector gelden er geen maximale huurprijzen. Controleer voor je het contract ondertekent of je een huurwoning in de sociale of vrije sector gaat huren. Als je het met je verhuurder oneens bent over de hoogte van de huurprijs, dan kun je eventueel de Huurcommissie inschakelen.
Je verhuurder mag de huurprijs jaarlijks verhogen. Heb je een huurwoning in de vrije sector, dan geldt hiervoor geen maximum. Je huurt een woning in de vrije sector (met een zogenaamd geliberaliseerd Huurcontract) als bij aanvang van de huurperiode de maandelijkse huurprijs hoger was dan € 808,06 (2023). Voorwaarde voor de huurverhoging is dat in je Huurcontract een indexeringsclausule staat. Er staat dan ook een percentage bij waarmee de huur wordt verhoogd. Wijkt je verhuurder hiervan af, dan stuur je hem een schriftelijk Bezwaar Huurverhoging. Een andere manier om de huur te verhogen, is dat je verhuurder je een nieuw Huurcontract met een hogere huurprijs aanbiedt. Heb je hierover een conflict met de verhuurder, bekijk dan of de Huurcommissie iets voor je kan doen.
Als je wilt dat je inwonende partner dezelfde huurrechten heeft als jij, kun je je verhuurder een schriftelijk Verzoek Medehuur doen. Gebruik hiervoor een professioneel opgestelde brief, om de kans te vergroten dat de verhuurder toestemt. Stemt hij toe, dan heeft je partner dezelfde rechten en plichten ten opzichte van de huurwoning als jij.
Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huurprijs van een woonruimte komen. Je verhuurder moet je ieder jaar een overzicht geven met de betaalde servicekosten van het afgelopen jaar. Onder servicekosten vallen: kosten voor schoonmaak, tuinonderhoud, stoffering en meubilering en de huismeester. Voordat je een Huurcontract tekent, is het belangrijk om goed naar de servicekosten te kijken om nare verrassingen achteraf te voorkomen.
In een opnamestaat leg je samen met je verhuurder de staat van de woning vast voordat als je die gaat huren. Dit is belangrijk om te doen omdat aan het einde van de huurperiode de staat van de woning wordt vergeleken met de Opnamestaat. Eventuele beschadigingen worden dan bij je in rekening gebracht als je die niet herstelt. Controleer daarom altijd de Opnamestaat van de verhuurder.
Zowel de verhuurder als jij hebben onderhoudsverplichtingen. Over het algemeen ben je verantwoordelijk voor het kleine onderhoud en de verhuurder voor groot onderhoud. Volgens de wet ben je verplicht om op eigen kosten kleine reparaties te verrichten, tenzij anders is afgesproken in het Huurcontract. Een opsomming van deze reparaties vind je in het Besluit Kleine Herstellingen.
Wil je de Huurovereenkomst opzeggen, dan moet je dit schriftelijk en aangetekend doen. Houd wel rekening met de opzegtermijn. Deze is doorgaans 1 maand, maar in je Huurcontract kan een langere periode staan. Let dus goed op welke opzegtermijn je met je verhuurder afspreekt. Zorg dat je aan je verplichtingen voldoet en stuur een formele Opzegging Huurcontract, als je de huur opzegt.
Bij veel makelaars betaal je hoge bemiddelingskosten als je via hen een woning wilt huren. In veel gevallen heeft de makelaar daar echter geen recht op, bijvoorbeeld als je via zijn website een woning hebt gevonden en na bezichtiging de Huurovereenkomst tekent. Heb je de makelaar in zo’n geval bemiddelingskosten betaald, dan kun je deze terugkrijgen met een schriftelijk Verzoek Teruggave Bemiddelingskosten.
Heb je de huur eenmaal opgezegd, vergeet dan niet om de waarborgsom terug te vragen. Je verhuurder moet de volledige waarborgsom terugbetalen, tenzij de woning beschadigd is tijdens de huurperiode. Je verzoekt de verhuurder schriftelijk om teruggave met de Brief Verzoek Teruggave Waarborgsom.