MAAK JE GRATIS Volmacht (Machtiging)
Inhoudsopgave
Wat is een Volmacht (Machtiging)?
Een Machtiging is een schriftelijke Verklaring waarmee je een vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld je partner of een familielid, toestaat om je zaken voor en namens jou te regelen. Deze vertrouwenspersoon, ook wel gemachtigde of gevolmachtigde genoemd, is daardoor bevoegd om namens jou te handelen. Zo zorg je ervoor dat je belangen behartigd worden als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Zolang je dat nog wel kan, mag je zelf nog alle handelingen uitvoeren.
Dit document is AVG-proof.
Wanneer heb ik een Algemene Machtiging nodig?
Je hebt een Algemene Machtiging nodig als je gemachtigde alle handelingen mag uitvoeren die je zelf ook zou uitvoeren, zoals het betalen van je huur of vertegenwoordiging bij het UWV of de gemeente. Je kunt wel bepaalde handelingen uitsluiten.
Wanneer heb ik een Bijzondere Machtiging nodig?
Je hebt een bijzondere machtiging nodig als je wilt dat je gemachtigde namens jou 1 specifieke handeling gaat uitvoeren. Zo kun je daarin aangeven dat je gemachtigde namens jou:
- een kunstwerk aankoopt
- gebruikmaakt van je stemrecht tijdens een Algemene Ledenvergadering
- je huis verkoopt
Let op: een Bijzondere Machtiging is voor het tekenen van de Koopovereenkomst van een woning voldoende, maar dat geldt niet als je gemachtigde namens jou wil tekenen bij de notaris tijdens het passeren van de woning. In dat geval moet je gevolmachtigde over een notariële Volmacht beschikken.
Wanneer heb ik een Medische Machtiging nodig?
Een Medische Machtiging gebruik je om je wensen op medisch gebied kenbaar te maken aan je dierbaren, voor het geval je zelf niet meer in staat bent hierover te beslissen. Zo kun je aangeven welke behandelingen je wel of niet wilt in bepaalde situaties en of je actieve of passieve euthanasie wenst. Bovendien kan je gemachtigde je medische informatie opvragen bij je arts. Zonder je toestemming mag je arts namelijk geen informatie over jou met anderen delen.
Wanneer heb ik een Financiële Machtiging nodig?
Je hebt een Financiële Machtiging nodig als je wilt dat je gemachtigde je financiële zaken voor je regelt. Je kunt een beperkte financiële volmacht geven, voor alleen de dagelijkse zaken, of een meer uitgebreide Financiële Machtiging. Zo kun je bijvoorbeeld je gemachtigde je effectenportefeuille laten beheren of je huis namens jou laten verkopen, zodra je in een verpleegtehuis komt. Wil je extra zekerheid, dan kun je naast een gemachtigde een toezichthouder benoemen.
Wanneer heb ik een Levenstestament nodig?
Je hebt een Levenstestament nodig als je meer wilt regelen dan alleen een Medische en/of Financiële Machtiging. In een Levenstestament kun je namelijk allerlei zaken regelen voor het geval je daar zelf niet meer toe in staat bent, zoals:
- al je wensen voor je uitvaart
- praktische zaken zoals de vindplaats van je inloggegevens, wachtwoorden en andere digitale zaken
- waar eventuele waardepapieren te vinden zijn
- welke bezittingen je hebt
- wie er voor je huisdieren gaat zorgen
Over de Volmacht
Lees meer over de Volmacht
-
Verschil tussen Levenstestament en Machtiging
Het belangrijkste verschil tussen een Levenstestament en Machtiging is dat je meer zaken kunt regelen in een Levenstestament. Met een Machtiging bepaal je wie namens jou bepaalde handelingen mag uitvoeren, zoals het sluiten van een contract, geld van jou pinnen, het nemen van een medische beslissing of je belastingaangifte doen. In een Levenstestament kun je daarnaast al je wensen vastleggen rondom je overlijden en uitvaart en praktische aanwijzingen geven ten aanzien van bijvoorbeeld huisdieren en digitale zaken.
-
Verschil tussen deze Vachtiging en een notariële Volmacht
Het verschil tussen deze zogenaamde onderhandse Machtiging en een notariële Volmacht is hoofdzakelijk de prijs. Voor een notariële Volmacht betaal je gemiddeld € 350. Daarnaast zijn er een paar specifieke zaken die je alleen met een notariële Volmacht kunt doen, zoals het machtigen van een persoon om de Leveringsakte van je koopwoning te tekenen bij de notaris.
-
Verschil tussen dit Levenstestament en een notariële
Het grootste verschil is de prijs. De kosten voor een eenvoudig Levenstestament van een notaris beginnen gemiddeld rond de € 400, afhankelijk van je wensen en situatie. Ieder notariskantoor heeft zijn eigen prijs en service.
Veelgestelde vragen over de Volmacht (machtiging)
-
Wanneer mag ik een Machtiging geven?
Je bent bevoegd om een Machtiging op te stellen en te ondertekenen als je meerderjarig bent en in staat bent de gevolgen ervan te overzien. Dit laatste wordt in juridische termen wilsbekwaam zijn genoemd.
-
Hoe kan ik bij een Levenstestament bewijzen dat ik wilsbekwaam ben?
Je kunt aantonen dat je wilsbekwaam bent door middel van een verklaring van wilsbekwaamheid van een onafhankelijke arts die je toevoegt aan je Levenstestament.
-
Kan ik in mijn Machtiging iedereen als gemachtigde benoemen?
In principe kun je iedereen als gemachtigde aanwijzen, bijvoorbeeld je partner, een vriend of familielid. Er gelden slechts enkele beperkingen. Zo moet je gemachtigde meerderjarig en handelingsbekwaam zijn. Dit laatste houdt in dat hij geen beperkingen opgelegd heeft gekregen zoals curatele.
-
Wanneer gaat mijn opgestelde Machtiging in?
Je kunt de Machtiging meteen laten ingaan of op een later tijdstip, bijvoorbeeld wanneer een arts heeft verklaard dat je zelf niet meer je eigen zaken goed kunt regelen.
-
Blijf ik zelf bevoegd als ik een ander een Machtiging heb gegeven?
Ja, zolang je wilsbekwaam bent (je beschikt over je volledige geestesvermogens) blijf je ook zelfstandig bevoegd om te handelen.
-
Kan ik mijn Machtiging intrekken?
Ja, je kunt in principe een Machtiging altijd intrekken. Dit is alleen anders als je opgestelde Machtiging onherroepelijk is. Onze Volmachten zijn overigens niet onherroepelijk.
-
Wat is een onherroepelijke Machtiging?
Is een Machtiging onherroepelijk dan eindigt deze niet door de dood van de volmachtgever. Een onherroepelijke Machtiging kun je ook niet intrekken.
-
Kan ik met een Levenstestament mijn digitale zaken regelen?
Ja, in een Levenstestament kun je digitale zaken regelen zoals de vindplaats van je inloggegevens en wachtwoorden van accounts als internetbankieren, de pincodes die horen bij je betaalpas of verschillende mailadressen waarvan je eigenaar bent.
-
Heb ik een Levenstestament nodig als ik al een donorcodicil heb?
Het is niet verplicht, maar het is verstandig om in je Levenstestament te vermelden dat je over een donorcodicil beschikt. Je kunt je donorcodicil als bijlage bij het Levenstestament toevoegen.
-
Heb ik een Levenstestament nodig als ik al een Euthanasieverklaring heb?
Het is niet verplicht maar het is verstandig om in je Levenstestament te vermelden dat je al over een Euthanasieverklaring beschikt. Je kunt je Euthanasieverklaring als bijlage bij het Levenstestament toevoegen.
-
Kan ik in een Levenstestament meerdere personen een Machtiging geven?
Ja, in een Levenstestament kun je meerdere personen een Machtiging geven. Je kunt zelfs verschillende personen machtigen die op verschillende gebieden namens jou kunnen handelen. Je wijst bijvoorbeeld voor medische zaken een andere gemachtigde aan dan voor financiële zaken.
-
Hoe beschermt een Machtiging tegen financiële uitbuiting?
In je machtiging leg je nauwkeurig vast welke handelingen je gemachtigde wel en niet mag uitvoeren. Ook moet je gemachtigde rekening aan jou afleggen. Je kunt bovendien een toezichthouder benoemen die je gemachtigde controleert.
Onze kwaliteitsgarantie
We garanderen dat de documenten die je via Rocket Lawyer maakt rechtsgeldig zijn in Nederland en veilig worden opgeslagen op Europese servers.
Hulp nodig? Geen probleem!
Stel een vraag of krijg juridisch advies van een advocaat.