Omgaan met arbeidsconflict Veelgestelde vragen
Als werknemer houd je graag je relatie met je werkgever goed. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat er een arbeidsconflict ontstaat. Of het nu gaat om een schorsing, achterstallig loon of een officiële waarschuwing, zorg ervoor dat je weet wat je rechten zijn en kom in actie. Reageer altijd schriftelijk zodat je kunt aantonen welke actie je hebt ondernomen.
Heb je je ziek gemeld maar accepteert je werkgever je ziekmelding niet, dan wijs je hem met een Protest tegen Weigering Ziekmelding erop dat je als zieke werknemer rechten hebt, zoals doorbetaling van je loon. Schort je werkgever je loon desondanks op, dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Stuur een zogenaamde Loonvordering waarin je eist dat je werkgever je loon doorbetaalt, voordat je in financiële problemen komt.
Krijg je een officiële waarschuwing, dan geef je met een Bezwaar tegen Officiële Waarschuwing aan dat je het er niet mee eens bent en waarom. Ook bij een schorsing of op non-actiefstelling is het van belang dat je je laat horen bij je werkgever. Ga niet zomaar akkoord met deze zware maatregel en stuur een Bezwaar tegen Schorsing of op Non-actiefstelling.
Als je je ziek meldt en je werkgever accepteert dit niet, dan kan dit tot een arbeidsconflict leiden. Om te voorkomen dat je werkgever geen loon betaalt omdat je ten onrechte ziek zou zijn, moet je voor schriftelijk bewijs van je ziekmelding zorgen en hem op zijn plicht tot loondoorbetaling wijzen. Gebruik hiervoor de brief Protest tegen Weigering Ziekmelding.
Onder bepaalde omstandigheden mag je werkgever je loon opschorten of stoppen. Zo mag hij je loon opschorten als je je bij ziekte niet meldt bij de arbo arts terwijl je een oproep hebt gekregen en dit in de verzuimregels is opgenomen. Er zijn echter situaties waarin het onredelijk is dat je geen salaris meer betaald krijgt. In zo’n geval geef je schriftelijk aan dat je recht hebt op doorbetaling van je loon en waarom. Je bent verplicht om eerst een zogenaamde Loonvordering te versturen voordat je loonbetaling via een rechter kunt afdwingen.
Krijg je een officiële waarschuwing, dan is het belangrijk dat je schriftelijk bezwaar maakt. Doe je dit niet, dan kun je op een later moment niet meer aantonen dat je de waarschuwing onterecht vond. Een officiële waarschuwing kan een voorloper zijn van dreigend ontslag. Zeker in dat geval houd je je rechtspositie als werknemer zo sterk mogelijk door schriftelijk jouw kant van het verhaal te geven met een Bezwaar tegen Officiële Waarschuwing.
Een schorsing of op non-actiefstelling is een zware maatregel die aan regels is gebonden. Zo heb je recht op doorbetaling van je loon. Ben je door je werkgever geschorst of op non-actief gesteld en ben je het daar niet mee eens, dan geef je dit aan met een Bezwaar tegen Schorsing of op Non-actiefstelling.