Bedenk een product voor je webshop
Kies een product waar je iets mee hebt. Dit maakt het makkelijker om ermee te werken, vragen van klanten te beantwoorden en goede content voor je webshop te schrijven. Vraag je af of je dit product winstgevend kunt verkopen en of je met het aanbieden van dit product je kunt onderscheiden van de andere webshops. Vergeet namelijk niet dat er al heel veel webshops online staan. Voor succes moet je webshop uniek en onderscheidend zijn.
Doe marktonderzoek en schrijf een ondernemingsplan
Voordat je gaat beginnen, is het belangrijk dat je de markt in kaart brengt. Doe een marktonderzoek. Stel jezelf hierbij de volgende vragen: is er vraag naar je webshop? Hoeveel concurrenten zijn er? Wat ga je anders doen dan de concurrent? Wie is je doelgroep? Door een marktonderzoek weet je of er vraag is naar je product.
Schrijf vervolgens een ondernemingsplan. Met een ondernemingsplan breng je in kaart welke producten je online wilt gaan verkopen en waarom dit een goed idee is. Je brengt de kansen, concurrentie en potentiële klanten voor je webshop in kaart. Wat zijn je ondernemersdoelen? Wat wil je met je webshop bereiken? En hoe ga je dit bereiken? En hoe ga je de doelgroep bereiken? Dit is zijn enkele vragen die je beantwoordt in je ondernemingsplan.
Bedenk een bedrijfsnaam en registreer je domeinnaam
Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, begrijpelijk en maakt duidelijk wat je doet. Heb je een bedrijfsnaam in gedachten? Kijk dan of deze nog beschikbaar is via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Houd bij het kiezen van een bedrijfsnaam er ook rekening mee dat je bedrijfsnaam bij voorkeur overeenkomt met de url van je website. Bij een website hoort een domeinnaam. Dit is het internetadres van je webshop. Vergeet niet je domeinnaam te registreren.
Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Schrijf je webshop in bij de KvK en regel je KvK-nummer en btw-nummer. Je bent verplicht om je bedrijf in te schrijven in het Handelsregister. De KvK geeft je gegevens automatisch door aan de Belastingdienst, waarna je een btw-nummer ontvangt. Je hebt een KvK-nummer en btw-nummer nodig wanneer je aankopen wilt doen voor je webshop. Bovendien ben je verplicht ze op je website te vermelden.
Controleer bestemmingsplan voor webshop aan huis
Controleer of je een bedrijf aan huis mag starten. Kijk hiervoor in het bestemmingsplan van je gemeente. Zo kun je nagaan wat wel en niet mag. De regels verschillen namelijk per gemeente.
Zoek uit welke belastingen je moet betalen
Met welke belastingen moet je rekening houden? Denk hierbij aan inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw). Over de winst van je webshop betaal je inkomstenbelasting. Over de meeste producten en diensten moet btw worden betaald. Je kunt de btw doorberekenen in de verkoopprijs en na verkoop afdragen aan de Belastingdienst. In Nederland gelden 3 btw tarieven (0%, 6% en 21%). Voor bepaalde goederen en diensten geldt een vrijstelling, zoals onderwijs en financiële diensten en verzekeringen.
Houd je aan de regels voor online verkoop
Voor het online verkopen van producten gelden wettelijke regels. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de wettelijke verplichtingen voor webshops. Zo moet je er rekening mee houden dat het bestelproces aan alle regels voldoet, dat je een orderbevestiging verstuurt en mogen er voor de klant geen onduidelijkheden bestaan over de vervolgprocedure. Denk hierbij aan hoeveel dagen het duurt voor het product wordt bezorgd, de bedenktijd, binnen welke termijn de klant kan retourneren, de garantie. Maar je hebt als webshophouder ook verplichtingen met betrekking tot cookies en de beveiliging van persoonsgegevens. Met de algemene voorwaarden webshop, een professioneel opgestelde privacyverklaring en cookieverklaring zorg je ervoor dat je hieraan voldoet. Je bent verplicht om de volgende informatie op je website te zetten:
-
naam en fysieke adres van je bedrijf
-
KvK-nummer
-
btw-nummer
-
contactgegevens van je bedrijf, zoals telefoonnummer en e-mailadres
-
kenmerken van je product, zoals typenummer en kleur
-
prijs van het product, inclusief btw
-
eventuele leveringskosten en verzendwijze
-
betaalmethode
-
bedenktermijn
-
algemene voorwaarden online verkoop
-
uitleg bestel- en betalingsproces
-
mogelijkheid om eventuele foute invoer ongedaan te maken
Stel duidelijke algemene voorwaarden op
Stel algemene voorwaarden voor je webshop op. Met je eigen algemene voorwaarden maak je als ondernemer direct duidelijk welke rechten en plichten je klanten en jij over en weer hebben. Algemene voorwaarden bevatten bepalingen over: aansprakelijkheid, betalingstermijnen, incassokosten, levertijd, garantie, afwikkeling van geschillen en eigendomsrechten. Voor webwinkels gelden specifieke regels, zoals een bedenktermijn voor consumenten.
Controleer de eisen voor producten, verpakking en etikettering
Controleer aan welke producteisen je moet voldoen. Elk product dat kan worden gebruikt, moet veilig zijn. Daarnaast kunnen er ook eisen worden gesteld aan de verpakkingen en etiketten van de producten die je verkoopt.
Maak een site en zet producten in je catalogus
Een website bouwen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het uitbesteden (door een professionele websitebouwer laten maken) of zelf een website bouwen. Uitbesteden kost je uiteraard wel meer geld dan wanneer je het zelf doet. Maak duidelijke afspraken met de bouwer van je website over het content management systeem (CMS) en bijbehorende handleiding en eventuele toekomstige aanpassingskosten. Is je website af? Vraag dan aan je leveranciers om een productcatalogus en prijslijst, zet de producten in je webshop en bepaal de prijs. Beslis welke informatie je wilt weergeven, zoals productomschrijvingen, specificaties en foto’s. Bedenk tot slot ook of je verzendkosten in rekening wilt brengen.
Kies een eenvoudige betaalmethode
Als webshophouder kies je een betaalmethode waarmee je klanten kunnen betalen. Je moet ervoor zorgen dat je klanten op diverse manieren kunnen betalen. De meest gebruikelijk betaalmethodes in Nederland zijn: iDeal, creditcard, Paypal of achteraf betalen.
Zorg voor een goede verzend-en retourregeling
Voordat je website live gaat, moet je al bedenken op welke manier je de producten gaat verzenden. Hoe komen de producten binnen, hoe regel je het verpakkingsproces en op welke manier kunnen klanten de producten retourneren? Gratis verzending is erg kostbaar. Een beter alternatief is gratis verzenden vanaf een bepaald bedrag. Wees hierover duidelijk op je website, zodat je klant weet waar hij aan toe is. Zorg ervoor dat je verzend- en retourregeling in orde zijn voor de livegang van je website.
Regel de hosting van de website
Om ervoor te zorgen dat je webshop en bijbehorende domeinnaam ook daadwerkelijk bereikbaar zijn voor je klant, moet je site op een server staan. Je kunt hierbij kiezen voor een hostingprovider of de hosting voor eigen rekening nemen. Als je voor het laatste kiest, zorg dan voor voldoende capaciteit.
Maak je webshop goed vindbaar
Je wilt natuurlijk dat je webshop gevonden wordt. Ga aan de slag met SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising) en bedenk een goede social media strategie. Maak slim gebruik van AdWords, social media en je eigen netwerk.
Hoe ga je om met klachten?
Het kan natuurlijk voorkomen dat er iets misgaat bij de afhandeling van een bestelling of levering van een product met als resultaat een ontevreden klant. Wees voorbereid op klachten en zorg voor een goede afwikkeling van de klachten.
De wet is complex en verandert vaak. Vraag een advocaat voor juridisch advies.