Maak duidelijke huisregels bij kamerverhuur
Voorkom dat je huurder huurbescherming krijgt
Verhuur je woonruimte volgens de regels
Zeg de huur op volgens de regels
Leg communicatie met je (ver)huurder schriftelijk vast
Verhuur je woonruimte volgens de regels
Zeg het Huurcontract op tijd op
Verhoog de huur volgens de regels
Voorkom dat de huurachterstand oploopt
Geef je huurder een bewijs van goed gedrag mee
Verplicht je huurder gebreken te herstellen
Verhuur tijdelijk je te koop staande woning
Make Your Free Rental Agreement
Verhuur je vakantiehuis zonder zorgen
Verhuur een kamer zonder zorgen
Verhoog de huurprijs volgens de regels
Leg de rechten en plichten van je huurder goed vast
Regel de inwoning van je huurder goed
Verhuur een tijdelijk lege woning
Geef je pand in bruikleen zonder zorgen
Woning verhuren Veelgestelde vragen
Huurders van woningen genieten veel huurbescherming, maar hoe zit het met je rechten als verhuurder? Door professioneel opgestelde documenten te gebruiken leg je de beste basis voor de bescherming van je belangen als verhuurder. Volg ons stappenplan om een woonruimte op de juiste wijze te verhuren.
Controleer voordat je de woning gaat verhuren wel verhuurd mag worden. Dit doe je door de voorwaarden van de hypotheek of Vereniging van Eigenaren (VVE) te raadplegen. Hierin staat beschreven of de woning wel of niet mag worden verhuurd en zo ja, onder welke voorwaarden.
Zodra je weet of een woning verhuurd mag worden of als je de goedkeuring hebt ontvangen, ga je aan de slag met de kosten. Breng alle mogelijke kosten in beeld die komen kijken bij de woningverhuur. Denk hierbij aan de gebruikelijke vaste kosten, zoals de hypotheek en gas/water/licht en eventuele makelaarskosten. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met eventueel onderhoud en eventuele reparaties.
Beslis of je de woning gemeubileerd of ongemeubileerd verhuurt. Je kunt een woonruimte kaal, gestoffeerd of gemeubileerd verhuren. Gestoffeerd houdt in dat er een vloerbedekking, fornuis, oven, koelkast, wasmachine en gordijnen aanwezig is. Bij gemeubileerd verhuren zijn daarnaast meubels, linnengoed en servies in de huurwoning aanwezig. Kaal verhuren betekent dat de woning niet gestoffeerd of gemeubileerd is. Een gemeubileerde huurwoning levert meestal een hogere huurprijs op. Houd er wel rekening mee dat je meubels slijtage ondervinden.
Bedenk voor hoelang je de woning wilt verhuren. Je kunt de woning verhuren zonder vaste einddatum (onbepaalde tijd) of tijdelijk verhuren met een vaste einddatum (bepaalde tijd). Let erop dat dit niet automatisch betekent dat je je huurder na afloop van het Huurcontract kunt verplichten om de woning te verlaten. Lees meer over welke tijdelijke Huurcontracten je kunt aanbieden, naast een Huurcontract voor Onbepaalde Tijd. Kies de juiste Huurovereenkomst die aansluit bij je situatie.
Zelf een huis verhuren betekent niet dat je ook vrij bent in het bepalen van de huurprijs. De wet kent 2 sectoren: de vrije sector en de sociale sector. Binnen de vrije sector gelden er geen maximale huurprijzen, maar binnen de sociale sector is dit wel het geval. Het puntensysteem, ook wel het woningwaarderingsstelsel genoemd, bepaalt de maximale huurprijs.
Maak als je de woning gaat aanbieden een goede presentatie van een woonruimte met een duidelijke omschrijving inclusief foto’s. Hierin geef je duidelijk aan om wat voor woning het gaat, hoe groot de woning is, de locatie, het aantal slaapkamers, per wanneer beschikbaar en voor hoelang. Adverteer vervolgens je huis of appartement via je netwerk, social media en relevante advertentieplatformen. Je kunt er ook voor kiezen om een verhuurmakelaar in te schakelen die het verhuurproces uit handen neemt.
Het kiezen van de juiste huurder is een belangrijke stap. Vraag altijd een Verhuurdersverklaring om te voorkomen dat je met een wanbetaler te maken krijgt. Vraag de aspirant huurder ook om zijn laatste 3 loonstroken, bankafschriften en Arbeidscontract om te controleren of hij in staat is de huurprijs te betalen. Op deze manier krijg je een compleet beeld van zijn financiële situatie, voordat je een Huurovereenkomst aanbiedt.
Heb je de juiste huurder gevonden, dan is het belangrijk het juiste Huurcontract te gebruiken. Je hebt de keuze uit de volgende Huurovereenkomsten:
Leg in het contract vast op welke voorwaarden je huis of appartement wordt verhuurd, onder welke bepalingen en verkregen vergunningen, voor welke prijs en wat de eventuele servicekosten en de einddatum van het overeenkomst zijn. De wet biedt namelijk een grote mate van huurbescherming aan de huurder waarvan je niet ten nadele van de huurder mag afwijken. Zorg dat je het juiste Huurcontract kiest bij je situatie. Gaat het om een Tijdelijk Huurcontract Woning, dan zie je hieronder de verschillen.
Om ervoor te zorgen dat bij de beëindiging van de huurperiode je huurder het gehuurde in dezelfde staat oplevert als aan het begin, is het noodzakelijk om een Opnamestaat te gebruiken. Hierin beschrijf je de originele staat van het gehuurde, zodat je schriftelijk bewijs daarvan hebt als je huurder tijdens de huurperiode veranderingen aanbrengt of beschadigingen veroorzaakt. Je kunt deze Opnamestaat aanvullen met foto’s, zodat je ook visueel bewijs hebt.
Verhuur je een woning in de vrije sector, dan kun je de huurprijs jaarlijks op 2 manieren verhogen: via een indexeringsclausule in het Huurcontract of door een nieuw Huurcontract aan te bieden. Verhuur je een sociale woning, dan mag je doorgaans de huurprijs eenmaal per jaar verhogen. Je moet je huurder minstens 2 maanden van tevoren schriftelijk laten weten dat de huur omhoog gaat. Gebruik hiervoor de Brief Huurverhoging.
Het op tijd en volledig betalen van de maandelijkse huurprijs is een van de kernverplichtingen van je huurder. Desondanks kan het helaas voorkomen dat hij de huur niet of niet op tijd betaalt. Is de dag na de betaaltermijn in de Huurovereenkomst de huur niet betaald, dan heb je het recht de huurprijs direct op te eisen. Stuur een Brief Huurachterstand Woning om je huurder ertoe te bewegen de huur alsnog te betalen. Betaalt hij alsnog niet, dan stuur je een sommatie huurachterstand waarin je aangeeft dat je tot opzegging van de Huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde overgaat als betaling uitblijft.
Als je huurder zich niet als goed huurder gedraagt (bijvoorbeeld meerdere maanden huurachterstand heeft of met regelmaat de huur te laat betaalt), dan kan dat een reden zijn om de Huurovereenkomst op te zeggen. Je kunt echter niet zomaar opzeggen. Je huurder heeft op basis van het huurrecht namelijk huurbescherming, waardoor hij niet zomaar uit zijn woning gezet kan worden. Met een brief Huurcontract Woning Opzeggen geef je je huurder aan dat je het Huurcontract opzegt. Gaat je huurder niet akkoord, dan verzoek je de rechter om de Huurovereenkomst te beëindigen en het gehuurde te laten ontruimen
Je wilt natuurlijk dat de woning goed onderhouden blijft, ook als je deze verhuurt. Zowel de huurder als jij hebben onderhoudsverplichtingen. Over het algemeen is de huurder verantwoordelijk voor het kleine onderhoud (schoonmaak, onderhoud CV-ketel, enz.) en de verhuurder voor groot onderhoud (schilderwerk buitenkant, vervanging kozijnen, deuren, ketel, enz.). Volgens de wet is de huurder verplicht op zijn kosten kleine reparaties te verrichten, tenzij anders is afgesproken in het Huurcontract. Een opsomming van deze reparaties vind je in het Besluit Kleine Herstellingen.